Verlaging terugbetaling plaatsen in LOI: OCMW's protesteren

De Federaties van OCMW's klagen deze verlaging aan bij de Staatssecretaris en betreuren dat er geen overleg gepleegd werd. Zo zou de terugbetaling van plaatsen die door kinderen ingenomen worden, dalen van 100 naar 55 % vanaf 1 juli.

Na het begrotingsconclaaf van maart kondigde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block aan de Federaties van OCMW's een wijziging aan in de terugbetaling van opvangplaatsen in lokale opvanginitiatieven (LOI) in 2 fasen:

  • de terugbetaling van leegstaande plaatsen zou op 1 mei van 60 naar 40 % dalen
  • de terugbetaling van plaatsen die door kinderen ingenomen worden, daalt van 100 naar 55 % vanaf 1 juli.
De staatssecretaris stipte aan dat deze restrictiemaatregelen definitief zijn, overwegende dat de door de OCMW's beheerde lokale opvanginitiatieven ruime financiering genieten.

De OCMW's van het hele land zijn belangrijke partners in de opvang van asielzoekers en kunnen deze besparingsmaatregelen niet aanvaarden omdat zij het financieel al moeilijk hebben en de opvang continu in crisis verkeert. De maatregelen zijn overigens van toepassing op 5 Brusselse OCMW's.

Actie van de Federaties van OCMW's


In hun brief van 22 maart aan de staatssecretaris schreven de Federaties van OCMW's dat zij niet tevreden zijn en zij betreuren dat deze besparingsmaatregelen unilateraal genomen werden en zonder voorafgaand overleg, terwijl er ongetwijfeld andere pistes verkend hadden kunnen worden om de kosten te beperken of het opvangbeleid in LOI te heroriënteren.
« Terug

Auteur

Christine DEKONINCK
Publicatiedatum
21-06-2012
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links