Syrische stad Kobane vraagt solidariteit

Het Bureau van het CLRAE keurde op 26 maart 2015 een verklaring over de corridor van Kobane goed.

De burgemeester van het Syrische Kobane, Mustapha Abdi, hield op 25 maart een indringende toespraak voor het Congres van Lokale en Regionale Autoriteiten van de Raad van Europa. De Belgische delegatie op het Congres kon er uitgebreid praten met hem en met de jonge vrouw die het medeburgemeesterschap uitoefent.

Het Bureau van het Congres heeft een verklaring goedgekeurd over de gevolgen van de tragische gebeurtenissen in de stad Kobane en hun strijd tegen extremisme. Het Bureau, gesteund door de Belgische delegatie, vertegenwoordigd o.a. door Marc Cools, drukte zijn solidariteit en steun uit voor de bevolking en het stadsbestuur. De verklaring is een oproep tot de lidstaten en de internationale partners, opdat zij hun steun zouden versterken aan de agentschappen van de UNO en de buurlanden van Syrië, voor een uitbreiding van de humanitaire hulp.

De Kobanese burgemeester Mustapha Abdi stelde dat het einde van de Islamitische Staat begon in Konane: de stad bood moedig weerstand aan IS, maar werd grotendeels verwoest. Ze heeft onze solidariteit nodig om heropgebouwd te worden en een permanente en veilige humanitaire corridor te vrijwaren om de noodzakelijke internationale hulp te kunnen doorgeven.

Er moet ook dringend actie ondernomen worden met betrekking tot de radicalisering in Europese steden en regio’s, om beter te strijden tegen terrorisme, antisemitisme, islamofobie en haat. Verschillende beleidsvoerders, waaronder de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte, sensibiliseerden tijdens een debat de leden van het Congres, zodat er een duidelijk standpunt ingenomen zou worden. De plenaire zitting werd afgesloten met de stemming over het ontwerp van resolutie en aanbeveling.

Zie ook

« Terug

Auteur

Vincent DEWEZ
Publicatiedatum
30-04-2015
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links