Nieuw elektronisch stemsysteem

In 2014 zou dit nieuwe systeem het huidige definitief moeten vervangen.

Eind januari keurde de Brusselse Regering het nieuwe elektronisch stemsysteem definitief goed dat bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 in twee Brusselse gemeenten (Sint-Gillis en Sint-Pieters-Woluwe) toegepast zal worden. Dit systeem moet vanaf 2014 voorgoed het huidige systeem vervangen.

Het nieuwe systeem werd gezamenlijk ontwikkeld door het Brussels Gewest, de federale overheid en Vlaanderen, op basis van een resolutie van de Parlementen, om tegemoet te komen aan de kritiek over het gebrek aan transparantie van het huidige systeem.

In oktober werd het op grote schaal uitgetest. Daarvoor begaven zich meer dan 6.000 deelnemers naar 22 verschillende locaties verspreid over heel België, waarvan 13 in het Brussels Gewest. Na afloop van de stemming lieten de 'testkiezers' zich zeer positief uit over het systeem en wezen ze vooral op het gebruiksgemak en de transparantie ervan.

Na zijn stem te hebben bevestigd, krijgt de kiezer voortaan een papieren stembiljet (met daarop een barcode en een leesbare weergave van de uitgebrachte stem), aan de hand waarvan hij kan controleren of het afgedrukte resultaat overeenkomt met de keuze die hij op de computer gemaakt heeft. Na het inscannen van de barcode deponeert hij zijn biljet in de stembus. Ieder stembureau zal uitgerust zijn met een machine waarmee de kiezer zijn barcode kan controleren.

De Brusselse Regering heeft zopas twee testgemeenten gekozen: Sint-Gillis en Sint-Pieters-Woluwe. De overige 17 gemeenten zouden het systeem vanaf 2014 invoeren.

"Dit nieuwe systeem garandeert de veiligheid en de integriteit van de stemming en laat tegelijk toe het vertrouwen van de kiezer te winnen door hem de mogelijkheid te bieden een rechtstreekse democratische controle uit te oefenen," aldus Charles Picqué.

 

 


« Terug

Auteur

Philippe DELVAUX
Publicatiedatum
17-02-2012
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links