Nantes is de Europese Innovatiehoofdstad 2019

Tijdens de Europese Onderzoeks- en Innovatiedagen heeft de Commissie de stad Nantes in Noordwest-Frankrijk in 2019 uitgeroepen tot Europese hoofdstad van de innovatie.

" De titel is aan Nantes toegekend als erkenning van het buitengewone vermogen van de stad om innovatie in te zetten om het leven van haar inwoners te verbeteren, en als erkenning van haar open en coöperatief bestuursmodel. Aan de titel is een door Horizon 2020, het EU-programma voor onderzoek en innovatie, gefinancierde geldprijs van 1 miljoen EUR verbonden. De vijf andere finalisten – Antwerpen (België), Bristol (VK), Espoo (Finland), Glasgow (VK) en Rotterdam (Nederland) – hebben elk 100 000 EUR ontvangen om hun innovatieactiviteiten te bevorderen en op te schalen.
(...)
Nantes is de vijfde stad en na Barcelona de tweede niet-hoofdstad die de prijs wint. De stad heeft een open bestuursvisie en -praktijk ontwikkeld waarbij een voortdurende dialoog met de inwoners een belangrijke plaats inneemt. Zij heeft ook een bloeiende digitale en start-upgemeenschap, die helpt openbaar beleid te ontwikkelen en uit te voeren.

De voornaamste beleidsterreinen en projecten van Nantes omvatten:

  • “Grote Debatten” met de inwoners om van gedachten te wisselen over onderwerpen zoals energietransitie: het initiatief telde 55 000 deelnemers en heeft in 2018 geresulteerd in een stappenplan met 33 ambitieuze verbintenissen waarvan de naleving wordt gecontroleerd door een commissie van onafhankelijke inwoners en belanghebbenden.
  • “15 te herbestemmen plaatsen” (en honderden gelijkaardige burgerinitiatieven): in competitie geselecteerde ideeën van inwoners, met als resultaat bijvoorbeeld de transformatie van een ongebruikte kapel tot een stedelijke champignonkwekerij en de oprichting van een centrum voor kennis over een afvalvrije samenleving in een voormalige schoolkunstgalerij en van een solidariteitskantine in een voormalig restaurant waar mensen vrijwillig maaltijden bereiden voor behoeftigen.
  • “Nantes City Lab”, helpt vernieuwers nieuwe oplossingen in reële situaties te testen door te voorzien in materiële en digitale infrastructuur, zoals een 3D-geprinte sociale woonvoorziening die in slechts drie dagen wordt gebouwd of een autonome pendeldienst die uitsluitend door een zonneweg van energie wordt voorzien.
  • “Creative factory”, een systeem ter ondersteuning van de creatieve en culturele sector, en de “Eco-innovation factory”, een programma waarbij projecten worden geselecteerd zoals de ophaling van bioafval van restaurants en kantoren met fietskarren voor lokale compostering.
  • Het “Nantes French Tech Capital”-programma, waarmee start-ups, scale-ups, de aantrekking van talent en baanbrekende technologieën worden gestimuleerd en de coördinatie en de bevordering van het regionale innovatie-ecosysteem mogelijk worden gemaakt.
  • “Ecossolies”, een netwerk waarin particuliere en openbare instanties die initiatieven op het gebied van de sociale en de solidaire economie ontwikkelen, worden bijeengebracht en gestimuleerd door de beste oplossingen voor sociale innovatie te belonen, zoals het Hacoopa-project voor de behuizing van senioren of de Bout' à Bout'-vereniging om de impact van gebruikte glazen flessen te beperken. Ook “MySMARTLife”, een innovatief Europees project inzake slimme oplossingen voor stedelijke transitie. "
Meer informatie

« Terug
Publicatiedatum
30-09-2019
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links