Naar een betere mobiliteit: Brusselse gemeenten worden aangemoedigd om autodelen te promoten

Het aanbieden van alternatieven voor het individueel autobezit wordt een belangrijke uitdaging voor het Brussels Gewest en de 19 gemeenten. Onze maatschappij kent een nooit geziene mobiliteitsexplosie en de openbare ruimte is verzadigd. Uit verschillende studies blijkt bovendien dat wagens in de stad gemiddeld 23 uur per dag stil staan, terwijl ze de eigenaar veel geld kosten (om en bij de 500 euro per maand).

Waarom geen auto delen?


Uitgaande van de vaststelling dat een wagen veeleer een verplaatsingsmiddel is dan een gebruiksvoorwerp, hebben Taxistop en Autodelen.net Cozycar in het leven geroepen. Deze dienst werd op 15 maart aan het publiek voorgesteld. Bij Cozycar kunnen particulieren hun eigen autodeelgroep starten en hun wagen delen met buren, vrienden, kennissen of verwanten. Wie zijn wagen deelt, optimaliseert niet alleen de mobiliteit van anderen, maar zorgt ook dat auto’s efficiënter gebruikt worden. Bovendien zorgt één deelwagen voor het verdwijnen van 4 tot 12 individuele wagens en komt er dus openbare ruimte vrij.

Hoe kan je een auto delen?


De eigenaar die zijn auto uitleent, wordt vergoed in functie van het gebruik. De vzw Taxistop en Autodelen.net hebben het system Cozycar uitgewerk. Via de website www.cozycar.be kunnen de leden partners vinden vlak bij hen, groepen creëren, de standaardreglementen aanpassen en tools aanwenden voor de organisatie van de groep. Taxistop en Autodelen.net hebben ook een verzekering op maat uitgewerkt om het autodelen vlot te laten verlopen.

Het bijzondere aan Cozycar is dat het gaat om particulieren die gesloten groepen creëren waarbinnen een voertuig gedeeld wordt. De eigenaar kent dus zijn ‘autodelers’ en leent zijn auto niet uit aan vreemden. Dit soort autodelen versterkt het vertrouwen binnen de groep en zorgt voor complementariteit, wat het gebruik van de gedeelde auto versterkt en een degelijk alternatief biedt voor de aankoop van een auto.

Welke rol kan de lokale overheid spelen?


Lokale overheden kunnen een belangrijke rol spelen in het aanbieden van alternatieve vormen voor verplaatsingen met de wagen. Wat autodelen betreft, kunnen overheden ondersteuning bieden via hun parkeerbeleid, het promoten via verschillende communicatiekanalen en zelf het goede voorbeeld geven en een dienstwagen met de inwoners delen. De gemeente Schaarbeek, die in 2015 reeds promotie voerde voor autodelen, kwam haar positieve ervaring met dit nieuwe initiatief schetsen. Voor 2016 willen wij naast Schaarbeek, Vorst, Sint-Agatha-Berchem en Elsene nog zes andere Brusselse partners overtuigen om bij dit project aan te sluiten.

Hoe kan mijn gemeente concreet deelnemen?


Alle praktische info is te vinden op www.cozycar.be. Als u wil vernemen hoe een gemeente het autodelen concreet kan ondersteunen, kan u per mail contact opnemen met de vzw Taxistop of Autodelen.net: svo@taxistop.be of jeffrey@autodelen.net.« Terug

Auteur

Virginie Randaxhe
Publicatiedatum
22-03-2016
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links