Degressiviteit werkloosheidsuitkeringen: OCMW's schrijven naar minister

De OCMW's maken zich zorgen en hebben dat aan de minister gemeld.

Degressieve werkloosheidsuitkeringen. De OCMW's hebben hun bezorgdheid uitgesproken tijdens een gesprek met minister van Werk Monica De Coninck en hebben dat bevestigd in hun brief van 31 mei.

Algemeen zou het bedrag van de werkloosheidsuitkeringen zelfs bij degressiviteit hoger blijven dan het leefloon, maar de Federaties van OCMW's hebben de aandacht van de ministers op twee situaties gevestigd:

  • In de derde fase van de degressiviteit is het forfaitair bedrag voor een samenwonende lager dan het leefloon voor een samenwonende: dan zou het dus kunnen dat de betrokkene naar het OCMW stapt om een aanvullend inkomen te vragen
  • De degressiviteit creëert het risico dat personen of gezinnen in de armoede terechtkomen: zij zullen bij het OCMW aankloppen om bijkomende steun te vragen of een beroep doen op gespecialiseerde diensten, zoals schuldbemiddeling of de energiedienst.

Opnieuw krijgen de OCMW's te maken met een verschuiving van een federale last naar het lokaal niveau, wellicht zonder financiële compensatie of bijstand op het vlak van personeel.

Wij volgen dit op de voet. De minister heeft namelijk overleg beloofd met de Federaties van OCMW's.

Info


> Download de brief van 31 mei 2012 aan minister Monica De Koninck

> Lees "Degressieve werkloosheidsuitkeringen - De OCMW's maken zich zorgen"

« Terug

Auteur

Christine DEKONINCK
Publicatiedatum
21-06-2012
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links