De Europese Week van de Lokale Democratie is weer voorbijVan 10 tot 16 oktober organiseerden de 19 Brusselse gemeenten en 6 OCMW's in het kader van de Europese Week van de Lokale Democratie een negentigtal activiteiten die de burgers meer inzicht verschaffen in hun lokale besturen en hen aanmoedigen om eraan deel te nemen.

 

De Week vindt plaats in heel Europa, op initiatief van de Raad van Europa, om de Europese waarden van vrede, democratie en burgerzin te promoten. De Brusselse editie werd voor de 4e keer georganiseerd door de Vereniging, met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Brusselse organisatie is één van de grootste van heel Europa. Daarom kreeg Brussel in 2010 het label "12 sterren", na twee keer geselecteerd te zijn als modelproject onder de 47 lidstaten van de Raad van Europa.

Het thema van de editie 2011 was de mensenrechten, een thema dat verdergaat dan de politieke rechten, want het behelst ook economische, sociale, culturele aspecten en leefmilieu. Als overheid die het dichtst bij de burger staat, speelt de gemeente daar een eersterangs rol in. Recht op onderwijs en werk dankzij een opleiding die gericht is op het leren samen-leven en socio-professionele inschakeling, aangevuld met diensten voor buitenschoolse opvang of, in een heel ander domein, de bescherming van kwetsbare groepen met oog voor religieuze, taalkundige en culturele vrijheid, door een beleid van sociale cohesie door middel van verenigingen, om het samen-leven te verbeteren. Maar ook: recht op huisvesting, gezondheid en mobiliteit, allemaal voorbeelden waar de lokale besturen op de eerste lijn staan voor de bescherming van de mensenrechten.

Om dit thema te behandelen werd doeltreffend samengewerkt met het initiatief “Place aux Enfants” en met de Belgische afdeling van Amnesty International.

Zoals ieder jaar werd het startschot van de Week gegeven op een academische zitting in een Brusselse gemeente. Dit keer was het de beurt aan Vorst, op 10 oktober. Vlak voordien werd een tentoonstelling geopend met kunstwerken van kinderen rond democratie en mensenrechten. De makers, leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar uit verschillende Brusselse scholen, legden persoonlijk uit aan het publiek wat ze uitgebeeld hadden. Daarna bouwden zij het Huis van de Lokale Democratie in Vorst, waar het zal blijven staan tot de volgende editie van de Week.

Na de inleiding van de openingsceremonie door de burgemeester van Vorst, Magda De Galan, wees Marc Cools, voorzitter van de Vereniging, op de rol van de Raad van Europa in de behartiging van de rechten van de mens. Brussels Minister-President Charles Picqué onderstreepte het belang van de lokale democratie en de belangstelling van het Gewest voor dit initiatief, en de Poolse ambassadeur Piotr Wojtczak schetste de visie van zijn land op de mensenrechten in het kader van het EU-voorzitterschap.

 

Daarna volgde een debat met moderator Pierre Vercauteren, hoogleraar aan de universiteit UCL van Bergen, en voorgezeten door José Angeli, schepen te Vorst. Naar traditie wordt het jaarthema immers uitgediept in een debat tijdens de academische zitting, dit keer dus gewijd aan de rol van de lokale besturen in de vrijwaring van de mensenrechten en de samenwerking in het licht van de Arabische lente. Een kort maar boeiend debat. De samenkomst werd afgerond met de uitreiking van de prijzen voor opmerkelijke acties van de editie 2010.

 

« Terug

Auteur

Marc THOULEN
Publicatiedatum
15-11-2011
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links