Mobiliteit: van de autoloze zondag naar de campagne verkeersveiligheid

De Vereniging is actief op vele fronten: de Week van Vervoering, leveringen, pollutiepieken, campagne verkeersveiligheid en vormingen ivm de Code van de Wegbeheerder.

Week van Vervoering en autoloze zondag


De Week van Vervoering van 16 tot 22 september en de autoloze zondag op 18 september zijn goed verlopen. Ondanks het niet al te schitterende weer was er heel wat volk op de been voor de autoloze zondag, waar de Vereniging heel wat ingezet had op de voorbereiding met de politiezones, op het vlak van coördinatie en veiligheid, en met de gemeenten, voor de verwerking van de aanvragen voor doorgangsbewijzen. Niet minder dan 11 gemeenten hebben een "mobiliteitsdorp" ingericht in het kader van de projectoproep van het Gewest, die de Vereniging opvolgde. Die dorpen zijn een unieke gelegenheid voor de gemeenten om in een ontspannen sfeer mobiliteitsprojecten voor te stellen.

 

 

Werkgroep Code van de wegbeheerder

 

Op basis van de opmerkingen die de gemeenten op 16 juni maakten, heeft de Vereniging op 22 september een nieuwe ontmoeting georganiseerd voor de werkgroep “Code van de wegbeheerder” betreffende leveringen langs de weg. Het doel van de vergadering was de presentatie van het ontwerp van de daaraan gewijde Katern van de Mobiliteitsgids en de inventarisering van de reacties en commentaren van gemeenten en politiezones: twee daarvan en ook zes gemeenten en vertegenwoordigers van Mobiel Brussel woonden de vergadering bij.

Pollutiepieken


De Mobiliteitscel heeft op 26 september ook een werkvergadering georganiseerd over de pollutiepieken. Een tiental gemeenten waren er aanwezig, om samen met het kabinet van Brussels milieuminister Evelyne Huytebroeck en Leefmilieu Brussel de volgende piekperiode te bespreken, met name op vlak van communicatiemiddelen, toezicht op overtredingen, verwerking van aanvragen voor uitzonderingsbewijzen. De vergadering was ook een gelegenheid om een korte balans op te maken van de afgelopen winter.

Campagne verkeersveiligheid


Op 3 oktober heeft de Vereniging actief deelgenomen aan de persconferentie bij de start van de campagne verkeersveiligheid die ieder jaar in oktober plaatsvindt, naast het Gewest en diens partners: BIVV, politiezones, Parket, Gouverneur, MIVB. Het thema van dit jaar draait rond de bescherming van de voetganger, met de slogan “Denk aan de voetgangers, dan zie je ze beter!”. De laatste beschikbare gegevens voor 2009 melden 725 aangereden en gewonde voetgangers in auto-ongevallen bij het oversteken, een cijfer dat in de loop der jaren nog blijkt te stijgen.

Code van de Wegbeheerder:vormingen

Op 11 en 13 oktober heeft de Vereniging nieuwe vormingen in het Nederlands en het Frans georganiseerd omtrent de Code van de Wegbeheerder. Met in totaal meer dan 70 deelnemers uit gemeenten, politiezones, gewestbesturen, verenigingen, ... nogmaals een groot succes dus. Bewijs: er is reeds een wachtlijst voor de volgende sessies.


« Terug

Auteur

Jean-Michel RENIERS
Publicatiedatum
08-11-2011
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links