Actualiteit op vlak van internationale samenwerking

Ontmoeting met minister Labille, staten-generaal van de gedecentraliseerde samenwerking en werkgroep Marokko

Ontmoeting met minister Labille


In het kader van de werkzaamheden voor de hervorming van de subsidiëring van de programma's rond niet-gouvernementele ontwikkelingssamenwerking gefinancierd door de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, woonde de Vereniging op 12 maart een vergadering bij met minister voor ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille en vertegenwoordigers van niet-gouvernementele actoren (ngo's, vakbonden, universiteiten, steden en gemeenten, ...).

De minister stelde er het ontwerp van KB voor dat het resultaat is van maandenlang overleg met de sector. Het nieuwe KB tracht synergie en complementariteit te bevorderen tussen de betrokkenen om de coherentie van de Belgische ontwikkelingssamenwerking te versterken, in het verlengde van de aanbevelingen van de OESO terzake.

Deelname aan de staten-generaal van de gedecentraliseerde samenwerking


Op 9 en 10 april nam de Vereniging deel aan de staten-generaal van de gedecentraliseerde samenwerking, georganiseerd door het Comité van de Regio's en de Europese Commissie.

De Vereniging was ook medeorganisator van een van de 5 rondetafels, samen met de deputatie Barcelona, gewijd aan de versterking van de capaciteiten. De deelnemers - de gemeenten Taroudant (Marokko), Shimla (Indië), Beit Sahour (Palestina), Parakou (Benin), Barcelona (Spanje) en Sint-Agatha-Berchem (vertegenwoordigd door burgemeester Joël Riguelle) – beantwoordden er een reeks vragen betreffende de voorwaarden voor een geslaagde versterking van de capaciteiten.

Het zestigtal deelnemers kon er bovendien de ervaring van Luc Van den Brande, gewezen voorzitter van het Comité van de Regio's, benutten om het boeiende debat nog te verrijken.

Het was een eerste – geslaagde! – bijdrage van de Vereniging aan de organisatie van de staten-generaal van het Comité van de Regio's en een uitstekende gelegenheid om haar netwerk van relaties te versterken.

Atelier werkgroep Marokko


Op 29 april kwam nagenoeg de voltallige werkgroep Marokko samen. De gemeenten Jette, Evere, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek, Oudergem en ook de stad Brussel bespraken er de toekomst van het programma en de organisatie van een volgend ontmoetingsplatform tussen Brusselse en Marokkaanse gemeenten, in de lijn van de werkvergadering van december, in Sint-Joost-ten-Node, in aanwezigheid van alle partners.

De nieuwe ontmoeting zou plaatsvinden in Ouarzazate, in juni, en oa de krijtlijnen uitzetten van een eventueel volgende programma voor samenwerking (onder voorbehoud uiteraard van de afloop van de problematiek van de usurperende bevoegdheden ...).


« Terug

Auteur

Jean-Michel RENIERS
Publicatiedatum
06-06-2013
Algemene voorwaarden | RSS | Nuttige links